News
Leave a comment

Geregtigheid geld vir almal

In ‘n land waar rassespanning telkens dreig om op te vlam, is dit verontrustend om waar te neem dat dit wil voorkom of die wet selektief toegepas word. Dit is onaanvaarbaar en sal geen bydrae lewer tot die stabiliteit van die land nie.

South African flag flying by a guard tower at the prison complex museum on Constitution Hill in Johannesburg, South Africa

In Groblersdal word Devon Hofmeyr, Tewie Wessels, Willem Petzer en Francois van der Merwe aangehou terwyl mnr. Dries Olivier ook gevra was om hom aan die polisie oor te gee.

“Ons gaan ons nie bemoei met die meriete van hierdie saak nie,” sê mnr. Henk van de Graaf, voorsitter van TLU SA se Noordstreek. “Waar mense in konflik met die gereg kom, moet die gereg sy loop neem en moet die uitkoms daarvan, na welke kant ook, gerespekteer word.
 
“Ons wil wel daarop wys dat drie van hierdie manne hulle self wel aan die polisie gaan oorgee het toe hulle gevra was om te doen. Duidelik is hulle geen vlug risiko nie, en sou ‘n waarskuwing of onmiddellike borg waarskynlik voldoende gewees het, eerder as om hulle op te sluit,” sê mnr. Van de Graaf.

“Skynbaar is een van die klagtes teen hulle dat hulle openbare geweld gepleeg het of aanhitsing daartoe gepleeg het.

“Dieselfde naweek dat hulle opdrag gekry het om hulself oor te gee aan die polisie, het die EFF-leier, Julius Malema, voor ‘n propvol stadion sy berugte lied ‘Kill the boer, kill the farmer’ gesing. As dit wat die jongmanne na bewering voor ‘n handjievol mense in Groblersdal gedoen het, neerkom op opsweping, is dit wat Malema voor ‘n propvol stadion gedoen het, opsweping kwadraat! Maar hy is nie aangesê om hom by ‘n polisiekantoor te gaan oorgee om gearresteer te word nie, wat neerkom op selektiewe toepassing van die regspleging,” sê mnr. Van de Graaf.

Intussen het daar in die week opvolgend tot Malema oproep, weer landwyd ‘n hele aantal plaasaanvalle plaasgevind. “Natuurlik gaan geargumenteer word dat dit nie aan Malema se oproep gekoppel kan word nie, maar tog skep hy ‘n klimaat daarvoor. Die ergste is dat dit wil lyk of die land ontaard in ‘n mafia-staat waar geen respek vir sy grondwet bestaan nie en waar viktimisering en intimidasie van rasgroepe hand-uit ruk.

“Dit is onaanvaarbaar en die landbougemeenskap dring nou aan op die inhegtenisname van Malema op klagtes van aanhitsing,” sê mnr. Van de Graaf.


UITGEREIK DEUR TLU SA, 14 Februarie 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published.