News
Leave a comment

Verkoop laboratorium-gekweekte vleis in Alabama en jy kan dalk in die tronk beland

Enigeen wat skuldig bevind word aan die verkoop of vervaardiging van gekweekte vleis in Alabama, sal tot ‘n drie-maande tronkstraf en ‘n boete van $500 gesig.

Image credit: Mosa Meat

Alabama het die tweede VSA-staat geword om die verkoop van gekweekte vleis te verbied. Die wetsontwerp, deur Gouverneur Kay Ivey op 7 Mei onderteken, sal dit onwettig maak vir enige persoon om gekweekte vleis in Alabama te vervaardig, te verkoop, of te versprei.

Vroeër hierdie Mei het die goewerneur van Florida, Ron DeSantis, ‘n soortgelyke wetsontwerp onderteken wat die verkoop van gekweekte vleis in sy staat verbied. VSA-senator John Fetterman het sy ondersteuning vir die Florida-wetsontwerp op X gepos, en skryf dat “as ‘n ou wat daardie gemors nooit aan my kinders sou voorsit nie, staan ek saam met ons Amerikaanse veeboere en boere.”

Hierdie twee verbode beteken dat ongeveer 28 miljoen Amerikaners nou in state woon waar die verkoop van gekweekte vleis verbied is – vleis wat uit werklike dierlike selle afkomstig is wat deur bioreaktors gegroei word in plaas van die slagting van diere te vereis. Slegs twee maatskappye het goedkeuring om gekweekte vleis in die VSA te verkoop, en dit word tans nie in enige restaurante verkoop nie.

Die wette is met teleurstelling begroet deur ondersteuners van die gekweekte vleisbedryf. “Met hierdie kortgesigte wette, trap Alabama en Florida-politici op verbruikerskeuse en kriminaliseer landbou-innovasie,” sê Pepin Andrew Tuma, wetgewende direkteur by die Good Food Institute, ‘n nie-winsgewende organisasie wat werk om die aanneming van alternatiewe tot dierproteïene te versnel.

“Alabama se besluit om sy burgers van hul reg om te besluit wat hulle kan eet, te ontneem, ondermyn vryheid op ‘n belangrike oomblik.”

“Op ‘n tyd wanneer Amerikaanse boere en vervaardigers stewige mededinging regoor die wêreld in die gesig staar, kan state óf nuwe inisiatiewe ondersteun wat duisende goedbetaalde werkgeleenthede skep, óf hulle kan politiek speel en die voedsel wat mense eet, polisieer,” sê Tuma. “Wanneer hulle klaar is met afleidings en politieke teater, hoop ons dat hierdie openbare dienaars hulle vorige affiniteit vir vrye markte en vrye spraak sal onthou.”

Die Alabama-wetsontwerp is voorgestel deur Senator Jack Williams, visevoorsitter van die Senaatlandbou-, Bewaring- en Bosboukomitee. Die wetsontwerp het ‘n gladde gang deur die staatswetgewer gehad, en het die Alabama-huis met 85 stemme vir en 14 teen, en die Senaat met 32 stemme vir en geen teen, verbygegaan. Die wet sal vanaf Oktober 2024 van krag wees.

Image credit: Meat Mosa

Gekweekte vleismaatskappye het sterk teen die verbode argumenteer, en sê dat dit nie aan staatsoewerhede behoort om te besluit wat mense kan eet nie, en dat die verbode ‘n tegnologie wat ‘n manier kan bied om vleis met ‘n laer omgewingsimpak en minder dieremishandeling te produseer, sal doodmaak. Die Alabama-wetsontwerp sluit ‘n uitsondering in wat hoër onderwysinstellings en regeringsdepartemente toelaat om navorsing na gekweekte vleis te doen.

“Alabama se besluit om sy burgers van hul reg om te besluit wat hulle kan eet, te ontneem, ondermyn vryheid op ‘n belangrike oomblik. Gedurende dieselfde wetgewende sessie is ‘n wetsontwerp – HB14 – oorweeg wat, onder andere, kennisgewingsbordjies vereis om Alabamans te waarsku van vis wat deur besoedelde waters besoedel is. Moet Alabamans nie die reg hê om ‘n produk soos die ons s’n wat hierdie besoedelinge vermy nie, aan hul gesinne te voed?” sê Justin Kolbeck, uitvoerende hoof van die gekweekte seekosfirma Wildtype.

“Wetgewing wat gekweekte vleis verbied, is ‘n roekelose skuif wat voedselveiligheidkenners en wetenskap ignoreer, verbruikerskeuse onderdruk, en Amerikaanse innovasie benadeel.”

“Hierdie wetgewing het altyd oor een ding gegaan – om ‘n bedryf, ‘Big Ag,’ te help om verantwoordbaarheid en mededinging te vermy,” het Carrie Kabat by Eat Just, een van die twee VSA-maatskappye wat goedgekeur is om gekweekte vleis te verkoop, in ‘n e-posverklaring oor die Florida-verbod geskryf. “Vandag het hierdie multinasionale maatskappye en hul lobbytegne iets gewen. China sal ook vier, aangesien hulle nader is aan die oorkom van ons nasie se leiding in hierdie ontluikende sektor.”

Die ander VSA-maatskappy wat goedgekeur is om gekweekte vleis te verkoop, is Upside Foods. “Wetgewing wat gekweekte vleis verbied, is ‘n roekelose skuif wat voedselveiligheidkenners en wetenskap ignoreer, verbruikerskeuse onderdruk, en Amerikaanse innovasie benadeel. Dit maak politici die voedselpolisiemanne, en dit ignoreer die voedselveiligheidkenners by die USDA en FDA wat dit veilig bevind het,” sê Sean Edgett, hoofregsoffisier van Upside Foods.

Image credit: Meat Mosa

“Hierdie wet beskerm nie verbruikers nie – dit beskerm gevest e belange, trotseer vryemarkbeginsels en belemmer vooruitgang en werkskepping,” sê Edgett. Die maatskappy het ook ‘n petisie geloods in reaksie op die Florida-verbod, wat mense aanmoedig om “politici te vertel dat hulle nie moet beheer wat jy eet nie, en om voedselinnovasie vir ‘n helderder toekoms te ondersteun.”

In Alabama is die wetsontwerp ondersteun deur ‘n groep genaamd Freedom Health Alabama, ‘n organisasie wat vantevore teen inentingmandate en maskers gekampanjeer het. Een van die organisasie se direkteure, Stephanie Durnin, het ten gunste van die wetsontwerp voor die Alabama Huisgesondheidskomitee gespreek. Op die groep se webwerf verwys dit na gekweekte vleis as “franken-vleis” en moedig Alabamans aan om die wetsontwerp te ondersteun.

Dit is nie duidelik hoe diep Alabama-wetgewers betrokke was by die tegnologie wat hulle gestem het om te verbied nie. Met die voorstelling van die wetsontwerp vir sy derde lees voor die Huis, het verteenwoordiger Danny Crawford die tegnologie saamgevat as: “Hulle gooi ‘n paar dierlike selle daarbinne, gooi ‘n paar chemikalieë daarbinne, ‘n paar bestanddele en voila: Kry jy ‘n hoenderbeen uit.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.